Bel je de huisartsen spoedpost of 112?

Na een fanatieke sportwedstrijd op de zondagmiddag dragen je teamgenoten je het veld af met een flink verstuikte enkel. Erop steunen is geen optie, laat staan lopen. Morgen moet je gewoon weer aan het werk, mét goede enkel. Daarom besluit je te bellen. Naar de spoedeisende hulp of toch de huisartsen spoedpost? We vertellen je het verschil. 

De huisartsen spoedpost is niet zo vrijblijvend bereikbaar als de eigen huisarts. Zij zijn er in geval van spoed. Dat houdt in dat het dringend is en echt niet kan wachten tot de volgende werkdag. Nou ervaart de ene persoon een snee in de vinger als spoed en vindt de ander het niet zo erg. Twijfel jij ook weleens? Dan is Moet ik naar de dokter een handig hulpmiddel.

Spoed of levensgevaar?

Wanneer bel je 112 en wanneer zoek je het nummer van de huisartsen spoedpost op? Dat verschil is eigenlijk best simpel. Je belt 112 bij een levensbedreigende situatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand in elkaar zakt of er een ongeluk gebeurt. De huisartsen spoedpost is er buiten de werktijd van je eigen huisarts voor de gevallen die niet levensbedreigend zijn, maar wel dringend en nog altijd snel hulp nodig hebben. 

Wist je dat jouw huisarts niet 24 uur bereikbaar is. Gelukkig is de huisartsen spoedpost dan bereikbaar voor (uitsluitend) de dringende gevallen. ’s Avonds, ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen kun je daar terecht voor spoedklachten.