Waar je overdag de huisarts wel voor belt, maar ’s avonds niet de huisartsen spoedpost 

Je loopt al dagen rond met een ingegroeide teennagel. Ermee rondlopen tot de pijn te erg wordt, moet je niet doen, bel hiervoor overdag je eigen huisarts. Diezelfde week heb je vaak al een afspraak. Maar wat als de klacht buiten kantooruren optreedt? Bel je dan de huisartsen spoedpost? Als jij ineens klachten krijgt en het dringend lijkt, dan bel je de huisartsen spoedpost. Een ingegroeide teennagel zit er niet ineens. Dat voel je waarschijnlijk al een paar dagen. Na 17.00 uur is de huisartsen spoedpost bereikbaar voor dringende zorgvragen. Hoe dat precies zit, legt regiearts Willem Schopman uit. 

Een regiearts zit in de avonden, nachten, weekenden en tijdens feestdagen op de huisartsen spoedpost. Niet om de telefoon op te nemen, maar om de medewerkers aan de telefoon te ondersteunen. Deze medewerkers heten triagisten. Zij overleggen constant over de meest passende zorg voor de beller. Een regiearts controleert ook alle antwoorden die zijn gegeven aan de telefoon.  

Overdag kun je met je zorgvraag contact opnemen met de huisarts. De huisarts werkt tijdens kantooruren. Maar daarbuiten is de huisartsenpraktijk gesloten. Daarom kun je in de avonden, nachten en weekenden bij de huisartsen spoedpost terecht. De huisartsen spoedpost is een zorginstelling voor huisartsenzorg in de avond- nacht- en weekenduren én op feestdagen in de regio waar de huisartsen aan verbonden zijn. De zaken die bij de huisartsen spoedposten horen zijn dringend van aard, maar niet levensbedreigend. Want dan bel je 112.

Wanneer bel ik de huisartsen spoedpost?

Wanneer er veel telefoontjes binnenkomen over niet-dringende zorgvragen bij de huisartsen spoedpost, stapelt zich dat op in het systeem. “Het zijn zorgvragen die de eigen huisarts prima zelf kan afhandelen in de praktijk. Toch krijgen wij de telefoontjes binnen. Het zorgt voor grote drukte, waardoor mensen met dringende zorgvragen niet meteen de hulp krijgen die zij nodig hebben”, vertelt Willem. 

Volgens de regiearts hoort iemand naar de huisartsen spoedpost te bellen met een zorgvraag die niet kan wachten tot de volgende werkdag. Vind je het lastig inschatten of je klacht dringend is of eigenlijk niet zo dringend? Kijk dan eens op www.moetiknaardedokter.nl. In korte tijd krijg jij een advies, wel óf niet bellen. Is of wordt de situatie ineens levensbedreigend, dan bel je direct 112.

Naar de huisartsen spoedpost zoals naar de supermarkt

Willem noemt het een maatschappelijke trend om op zelfgekozen tijdstippen te krijgen wat iemand verlangt. Hij neemt de supermarkt als voorbeeld. “Daar kun je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht voor al je boodschappen.” Mensen gaan ervanuit dat de huisartsen spoedpost hetzelfde werkt: op welk tijdstip diegene ook belt, hij verwacht in de avonduren dezelfde hulp als overdag. “Mensen die ons snel nodig hebben, moeten dan langer wachten.” 

  

Triagist Sandra vertelt in een interview over haar werk.