De top 4 van telefoontjes – digitale verbanddoos

Digitale verbanddoos: wat te doen als je kind ziek is?

Alle ouders herkennen het: als je kind ziek is, kun je je onzeker voelen. Daarom geven wij je tips voor meer houvast en vertrouwen. We vertellen je wat je zelf kunt doen als je kind koorts, oorpijn, huiduitslag of buikpijn heeft. 

Mijn kind heeft koorts

Niet zozeer de hoogte van de temperatuur, maar juist het gedrag van je kind vertelt veel bij koorts. Kijk bijvoorbeeld met hoeveel energie je kind reageert op het aanbieden van een spelletje, eten of drinken. In veel gevallen hoef je niet naar de huisarts. In deze situaties moet je wél direct de huisarts bellen. 

Het is slim om bij te houden hoe de koorts verloopt en wat je kind ongeveer doet op een dag. Schrijf bijvoorbeeld in je agenda hoe laat je kind nog een plasluier had en wanneer het at of dronk. Dat hoeft niet in detail, maar een algemeen beeld is fijn. Als er een oppas langskomt, vraag dan ook of die het verloop wil opschrijven. Mocht je kind dan suffer worden of minder energie hebben, dan kun je dat makkelijk doorgeven aan de huisarts.

Drie tips bij koorts:  

 1. Geef gerust paracetamol. De hoeveelheid voor kinderen vind je op de verpakking. Let op: paracetamol werkt niet altijd koortsverlagend, wél tegen het ziek zijn en de pijn. 
 2. Kleed het kind niet te warm aan, anders kan het de warmte niet kwijt.  
 3. Geef voldoende vocht in de vorm van eten en drinken. Kinderen met koorts verliezen veel vocht door het zweten. Op deze manier vul je dat weer aan.

 

Mijn kind heeft oorpijn

Oorpijn komt veel voor bij kinderen en is vervelend, maar vaak geen reden om je zorgen te maken. Ons grootste advies: geef je kind genoeg paracetamol. De hoeveelheid die je mag geven, vind je op de verpakking. Kies voor een paracetamol die past bij de leeftijd en het gewicht van je kind.  

Waarschijnlijk staan de oren van je kind onder druk. Het bed bij het hoofdeinde omhoog brengen of een kussen onder het matras maken de pijn lichter. Is je kind verkouden? Kies dan voor een neusspray. Gebruik geen wattenstaafjes, watjes of oliën, anders kun je de oorpijn erger maken. Oordruppels van de drogist kun je zeker proberen, maar die werken helaas niet altijd.

Mijn kind heeft huiduitslag

Er zijn veel soorten huiduitslag. Misschien ben je ergens geweest en heeft de uitslag een logische reden. Denk aan een verjaardag waar kinderen waterpokken hadden. Zolang je kind geen koorts heeft en niet ziek is, kan het geen kwaad. Tegen de jeuk of pijn kun je gelukkig wel wat doen: 

 • Kleed je kind luchtig.
 • Breng de huid tot rust met koelzalf en vette zalf. 
 • Warmte maakt huiduitslag erger.

Mijn kind heeft buikpijn

Ook bij buikpijn kijk je naar het gedrag van je kind. Eet en drinkt het nog goed en heeft het geen koorts? Dan kun je even afwachten. Maar het is en blijft geen fijn gevoel. Geef je kind daarom paracetamol en kijk naar het gedrag van je kind. Blijft je kind maar huilen en wil het niets doen? Bel dan de huisartsenspoedpost. 

  Voor jou als ouder is het fijn en rustgevend om je alvast voor te bereiden voordat je kind ziek wordt. Dan weet je beter wat je in een volgende situatie kunt doen. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je kind: 

  • is gevallen, thuis of ergens anders; 
  • iets in de mond of neus heeft gestopt wat je niet kunt eten; 
  • zich heeft gestoten; 
  • is gestoken door een insect. 

  Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over wat je in deze gevallen kunt doen. Ook lees je er wanneer je het best de huisarts kunt bellen. Of volg een gratis cursus om je te laten informeren.